български   русский

Атракции за басейни

Притежаването на собствен стационарен басейн е наистина нещо добро от всяка гледна точка – добро е за укрепването на здравето, защото водните спортове и упражненията във вода са отлично средство за тонизиране на мускулите, добро е от гледна точка на релаксацията, почивката, отърсването от стреса; добро е и от гледна точка на дълговечността на басейна, който безпроблемно ще могат да ползват далечните правнуци на собственика.

Но защо да се задоволявате с малко, когато може да имате всичко? След като сте платили да ви построят бетонен басейн (практически вечен), може да се поглезите, като оборудвате този басейн с различни водни атракции, така че басейнът ви действително да стане един домашен развлекателен център. Може да ни вярвате, ние знаем това отлично – хиляди пъти е по-добре децата ви да прекарат 2 часа плувайки и плискайки се в басейна, отколкото на канапето пред телевизора. Но за да се случи това и да се случва по-често, едно от необходимите условия е басейнът да стане наистина привлекателен. А една от характеристиките на привлекателния басейн са водните атракции. Няма нужда да превръщате басейна на вилата в аквапарк, достатъчно е да монтирате 2-3 акракциона. Става дума за различни по големина, вид и форма сухи и водни пързалки и трамплини – най-популярните атракции за басейни.

Съществуват някои основни правила при подбора и монтирането на водните атракции за басейни. Тъй като се предназначени основно за деца, препоръчително е пързалките към басейна да бъдат високи максимум до 1,80-2 метра. Ако са предназначени за съвсем малки деца до 7 годишна възраст, препоръчително е пързалката да не е по-висока от 1,5 метра. Пързалките за басейни обикновено се монтират в най-плиткото място на басейна, но не по-плитко от 60 сантиметра. Разстоянието до противоположната стена на басейна не трябва да е по-малко от 4 метра.

Водните пързалки за басейн обикновено се изработват от полиестер и армирано фибростъкло. Стълбищата на пързалките могат да бъдат гумирани и оребрени, за да се намали риска от подхлъзване по време на изкачването. Както беше споменато вече, пързалките за басейни могат да бъдат със сух улей за спускане, а може по улея да се подава вода от дюзи, за да се увеличи по този начин скоростта на пързаляне.

Другата основна атракция за домашни басейни са различните видове трамплини и дъски за скачане в басейн. При избора на трамплин най-важно е грамотно да се съчетаят размерите на трамплина с размерите на басейна.

Основните материали, от които се изработват трамплините за басейни, са стомана, фибростъкло и полиестер.

Ако пързалката за басейни се монтира в най-плитката част на басейна, то трамплина се монтира в най-дълбоката му част. Трябва да се има предвид кои ще са ползвателите на басейна и трамплина и с оглед на това да се прецени дълбочината на басейна на мястото под трамплина. В стандартните плувни басейни, които се ползват за състезание по плуване, дълбочината е около един метър и осемдесет сантиметра. Под кулата за скачане обаче басейна е с дълбочина не по-малко от 2,8-3 метра. Ако трамплина е с височина няколко десетки сантиметра над нивото на водната повърхност на басейна и се ползва от деца до 12 годишна възраст, дълбочината на мястото под трамплина не трябва да е по-малка от 1,20 м и все пак всичко е индивидуално и трябва да е съобразено с ръста и теглото на ползвателите на трамплина, за да се избегнат неприятни ситуации и травми. Има трамплини, предназначени за деца, а има и трамплини, които спокойно може да се ползват от възрастни с тегло над 100 килограма.

Трамплините за басейни се изработват с противохлъзгаща повърхност, за да се избегнат подхлъзванията при стъпване върху трамплина. Те се изработват с достатъчна якост и едновременно с това – гъвкавост, така, че да обладават добри пружиниращи свойства.