български   русский

Ръчно и машинно почистване на басейни

Химическото почистване на водата в басейните пречиства водата и отстранява болестотворните микроорганизми, но това не е достатъчно – необходимо е периодично да се извършва ръчно, полуавтоматично и автоматично отстраняване на замърсяванията във водата, на дъното и по стените на басейна.

Някои от попадналите във водата на басейна замърсители се отлагат на дъното, по ръбовете и по стените на бетонното легло на басейна. За отстраняването на този тип замърсяване се ползват различни съоръжения, като най-разстространеното е тъй наречената дънна прахосмукачка или прахосмукачка за басейни. Ръчните машини от този тип работят на принципа на обикновената домашна прахосмукачка и изглеждат донякъде като обикновени прохосмукачки – имат накрайник с четка, гъвкав маркуч, филтър и електромотор. Този тип прахосмукачки се управляват от човек, но има и напълно автоматизирани почистващи роботи, които се управляват от компютър и които се настройват преди да бъдат пуснати в басейна, след което вече автоматизирано извършват почистването на дъното и стените. Тези роботи са доста по-скъпи от ръчните почистващи машини – управляващите им компютри са доста сложни и са в състояние сами да изчисляват най-оптималното трасе, по което да премине роботът, за да изчисти дъното и стените на басейна без да извършва излишни движения. При това трябва да се има предвид, че и ръчните машини и снабдените с компютри почистващи роботи изчистват стените и дъното на басейна без да е нужно да се източва водата от басейна.

Разбира се има и начини повърхността на водата в басейна, дъното и стените на басейна да бъдат изчистени практически без никакви сложни или дори прости машини. Повърхността на басейна може да се изчисти с обикновена мрежа, прикрепена към кръгла или правоъгълна рамка, като съоръжението е снабдено с дълга пластмасова или дървена дръжка. Ако се източи водата от басейна, стените и дъното могат да бъдат изчистени с обикновена четка, подходящ препарат и здраво търкане.

Частичното обновяване на водата в басейна не е достатъчно като пречистваща процедура – във водата винаги се натрупват вещества, които могат да бъдат отстранени само при пълна смяна на целия обем вода в басейна с чиста, прясна вода. Дори водата да изглежда прозрачна и чиста, дори индикаторите да не отчитат повишено замърсяване, въпреки всичко е силно препоръчително да се извършва смяна на целия обем вода в басейна на определен период време. Откритите басейни, които са снабдени с отлична механична и химическа филтрационни системи и цялото необходимо оборудване, е препоръчително да извършват пълна смята на водата 2 пъти годишно. Обикновено първото пълнене на водата в откритите басейни е през пролетта, след задължителното почистване на басейна, което се прави след разконсервирането от зимния период. След това обикновено се прави смяна на водата в средата на лятото. За закритите басейни смяната на водата трябва да е по-честа – веднъж на всеки 3-4 месеца.