български   русский

СПА басейни - строителство, оборудване

За никого не е тайна, че в днешния динамичен свят много хора се намират постоянно под голямо напрежение, в почти непрекъснато стресово състояние, че мнозина се чувстват постоянно уморени. Аксиоматичния съвет към всички в подобно състояние е – необходима ви е почивка. Но как да си починете, когато отпуската е още много далече или дори изобщо не присъства в плановете за близките години? В такъв случай най-добрият начин за почивка – и това ще го каже всеки специалист – е използването на един от най-старите методи за релаксация и възстановяване – СПА-басейнът.

Латинският израз Sanitus-Per-Aqua или “Здраве чрез вода” ражда абревиатурата СПА и вече няколко столетия всички съоръжения, в чието название присъства тази наложена в речта дума - СПА-процедурите, СПА-центровете, СПА-курортите, СПА-басейните – са най-предпочитаните за профилактика, лечение, отпускане и възстановяване на силите както на сериозно болни хора, така и на преуморени работохолици. Според някои източници, думата СПА произлиза от името на известен още в средновековието белгийски балнеокурорт. Постепенно европейските аристократи започнали да строят СПА басейни у дома си, за да не се налага да пътуват стотици километри до белгийското курортно градче Спа.

Как точно работят СПА-басейните? Най-важният фактор тук е вода, нагрята до определена температура, така че потопеният в басейна да се чувства комфортно и нито да трепери от студ, нито да се измъчва от горещина. Тази вода изпълнява ролята на масажист. В масажист я превръща специалното оборудване в СПА-басейна. Оборудването задължително включва хидромасажни дюзи, през които водата излиза под голямо налягане и удря кожата, което представлява хидромасажна процедура и предизвиква масажния ефект. Работата на дюзите и помпите, които участват в създаването на СПА-басейна се контролират от команден пулт. Едно от най-важните условия е кристална чистота на ползваната вода в СПА-басейните. В някои СПА-басейни се ползва минерална вода, морска вода или прясна вода с добавена в нея морска сол.

Днешните СПА-басейни имат "родствена връзка" с хидромасажните вани – тъй нареченото джакузи. Малцина са тези, които знаят, че думата “джакузи” идва от италианската фамилия Джакузи. Едно голямо италианско семейство емигрирало от Италия в САЩ в началото на миналия век. Фамилията им била Джакузи. Те се занимавали с широк спектър дейности – от изработка на части за самолети до селскостопанска техника. Детето на един от семейство Джакузи заболява от артрит и баща му решава да го лекува с хидромасаж, като за целта използва селскостопански водни помпи с които създава първата хидромасажна вана. Така се появява праобраза на днешното джакузи.

СПА-басейните може да се разглеждат като еволюирала, подобрена форма на добрата стара хидромасажна вана. СПА-басейните имат няколко характеристики, които ги отличават от обикновените басейни – на първо място, филтрацията на водата в СПА-басейните е непрекъсната, тъй като е необходимо да се поддържа възможно най-висока степен на чистота на водата. Почти във всички СПА-басейни се прилага и озониране на водата. Втората отличителна черта са специалните хидромасажни дюзи, които предизвикват масажния ефект върху тялото на ползващите СПА-басейна. Те се разполагат на различна височина по стените на басейна, така че струите вода да масажират едновременно различни участъци от тялото, като освен това дюзите позволяват насочване на водната струя в различни посоки. Обикновено при строителството на СПА-басейна се изграждат стъпаловидни елементи по стените, които служат за седалки.