български   русский

Строителство на басейни, изграждане на басейни

изграждане на басейни Ние предлагаме строителство на масивни, бетонни басейни.

Защо да изберете бетонен басейн? Просто защото когато става дума за басейни, масивният бетонен басейн със стоманена арматура все още продължава да бъде (и вероятно винаги ще бъде) най-добрият възможен избор. Бетонният басейн е изключително “гъвкав” по отношение на своите възможности – той може да има различни размери (дължина, ширина, дълбочина), а по отношение на формата на басейна, неговият собственик може да избира от практически безкрайно разнообразие от възможности. Същото важи и за мозаечните плочки, с които се облицова басейна – те могат да бъдат във всевъзможни цветове и да съдържат всевъзможни орнаменти. Но красотата на формите и орнаментите е само една малка част от плюсовете на масивните бетонни басейни. Най-големият им плюс е, че този тип басейни, ако бъдат планирани и изградени по правилата, могат да издържат на изпитанията на времето така, щото ще могат да ги ползват дори праправнуците на собственика.

Както беше споменато, бетонните басейни могат да имат всякаква форма, но няколко форми все пак са по-популярни от другите. Най-често се използват бъбрековидната форма, формата на буквата Г, правоъгълна форма, кръгла форма или издължена овална форма. Тук трябва да отбележим, че басейн с много необичайна, силно разчупена форма ще струва повече от басейн със стандартна правоъгълна или кръгла форма.

Трябва да подчертаем, че при строителството на басейни ние се ръководим от най-добрите възможни практики и от стандартите на европейските организации като EUSA (European Union of Swimming Pool and Spa Associations) и SPATA (Swimming Pool and Allied Trade Association). Високото качество на цимента, армировъчните пръти, останалите материали и на самото бетонно “легло” при изграждане на басейните е абсолютно задължително, тъй като дори една малка шупла е в състояние по-късно да предизвика теч и да доведе до рушене на стените на басейна.

Строителството на басейн включва няколко етапа. Изграждането на басейна започва с планирането. На първо място е местоположението на басейна. След като вече сте взели решението да инвестирате в басейн, следващата стъпка е да решите къде точно желаете да бъде построен басейна. Още тук има особености, с които трябва да се съобразите. Мястото, на което ще се изгражда басейнът трябва да е такова, че да позволява достъпа на тежки земекопни машини (при невъзможност може да се копае и с ръчни инструменти), да се избегнат подземни тръби и кабели, да се избегнат възможни подпочвени води. По възможност басейнът на открито трябва да се строи далеч от дървета, така че ползващите басейна да могат пълноценно да се възползват от слънчевата светлина. До басейна трябда да може лесно да се достави вода и електричество. Ако желаете да имате басейн за гмуркане и скокове във вода, той трябва да отговаря на минимални изисквания за дължина, ширина и дълбочина. Има специфични изисквания и за басейни, към които има монтирани водни пързалки. Трябва да се вземат предвид и различни други фактори, на които няма да се спираме подробно в това кратко изложение.

След като завърши проучването на терена и почвата и след като са готови чертежите на басейна се пристъпва към изкопните работи, полагането на арматурата и отливането на бетона. В хода на изграждане на басейна, по стените на басейна се правят необходимите отвори и други елементи, стените и подът се измазват с водоустойчива мазилка. Накрая следва облицоването на басейна, обикновено с мозайка или теракотни плочки. След като всички работи по изграждането (построяването) на басейна са привършени идва ред на оборудването на басейна.